Włoska restauracja na Rynku Głównym

165473638-włoska-resturacja.jpg

Nie możemy dyskutować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to ważna część włoskiego życia i może być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najprzyzwoiciej. W największym stopniu legendarnymi włoskimi daniami są makarony i pizza, lecz dania kuchni włoskiej są niesłychanie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Legendarne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów oznajmi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w szeregu przypadków dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Pizza na cienkim cieście Kraków   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w gigantycznym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, by stworzyć swoje przepisy kulinarne, w następstwie tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a także inne artykuły, jakie Włosi byli w stanie sobie wyhodować bądź kupić za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka silnie uwidocznia technikę.

Których produktów jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają wpływ na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań oraz tanich jarzyn. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, więc owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami znanymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.