sałatki z mozzarellą

91109609-mozzarella.jpeg

Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Naturalnie, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a gruntownie z regionu Kampania.
ill gusto italiano

Swoją popularność zawdzięcza nie tylko dzięki łagodnemu smaku, ale także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek jednocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
dobra mozzarella   
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niesłychanie charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w gruncie rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.
Skąd w następstwie tego wziąć pionierski, dobry ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie sporo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – właściwie należałoby dopłacić oraz radować się pysznym smakiem.